Vetyyn liittyvät standardit ja lainsäädäntö ovat vasta kehittymässä, ja suurin osa vetyhankkeista on vielä suunnitteluvaiheessa. Prosessiteollisuuden toimittaja KLINGER Finland kehottaa nyt panostamaan turvallisiin ja testattuihin tiiviste- ja venttiilivalintoihin.
KLINGER Finland on prosessiteollisuuden ratkaisutoimittaja tiivistämiseen ja venttiileihin. Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat merkintälaitteet, valvontajärjestelmät sekä koneautomaation anturit ja moottorit. KLINGER Finland Oy kuuluu kansainväliseen KLINGER-konserniin.
Vetyyn liittyvien ratkaisujen osalta yritys pyrkii olemaan edelläkävijä, ja se on ensimmäisiä toimijoita, jolla on jo kokemusta Power-to-X vetylaitoksen tiivistämisestä. Lisäksi yrityksen tuotteita on käytössä myös erään hankkeen korkean paineen vetylinjassa.
Myyntijohtaja Axel Barman näkee, että nopeasti kehittyvä vetymarkkina on vielä esimerkiksi standardien osalta murrostilanteessa.
– Vetyhankkeita on suunnitteilla, mutta käytettävien ratkaisujen standardointi ja lainsäädäntö ovat vielä kesken. Markkinassa ei myöskään ole vielä vahvaa asiantuntemusta vedyn käsittelystä tässä mittakaavassa.
Tiivisteiden ja venttiilien vertailu kriittistä
Barmanin mukaan tiivisteiden tiiveystasoja ei ole aikaisemmin totuttu vertailemaan tarkasti. Vedyn suhteen tämä on kuitenkin todella tärkeää. Pienimolekyylinen vety on haastava tiivistää ja pahimmillaan turvallisuusriski.
– Ja silloinkin kun ei tarvitse varoa vaaratilanteita, vetypäästöt maksavat rahaa. Päästöero voi olla vuositasolla tuhansia kuutiometrejä.
Tiivisteitä voidaan testata heliumilla, jonka ominaisuudet vastaavat vetyä. Helium-testeistä voidaankin tehdä hyvät päätelmät siitä, miten tiiviste toimii myös vedyn kanssa. Tiivistevalinnoissa apuna voi käyttää voittoa tavoittelemattoman organisaation gasketdata.org EN13555 -arvoja tiivisteiden vuototasojen vertailuun.
Lue lisää tiivisteiden vuototasojen vertailusta ja laadukkaista tiivisteratkaisuista vedylle aiemmasta artikkelistamme: Vetyhankkeet kehittyvät – käytettäviin tuoteratkaisuihin on syytä kiinnittää huomiota.
Myös venttiilien osalta käytettävien ratkaisujen tulee vastata vedyn vaatimuksiin. Asiakkaiden on tärkeää vaatia venttiilivalinnoissaan aina standardien ISO15848-1 & ISO15848-2 mukainen hajapäästötestaus. Nämä standardit edustavat valmistuksen prototyyppitestausta sekä tuotantotestausta.
– Jo nyt vetyä käsittelevissä laitoksissa käytetään aina väriainetestillä, röntgenillä tai ultraamalla tarkastettuja runkoja. Nyt kun valmistajat, urakoitsijat ja laitosrakentajat yrittävät löytää mahdollisimman hyviä perustuotteita, on hajapäästötestaus yksinkertaisesti järkevin toimenpide rikkomattoman rakenteellisen testauksen lisäksi, myyntipäällikkö Jukka von Hertzen toteaa.
Sekä Barman että von Hertzen näkevät, että nyt tärkeintä on, että asiakkaat oppivat vertailemaan tuotteita nimenomaan vedyn ainutlaatuiset ominaisuudet huomioiden.
– Etenkin turvallisuusnäkökulmasta tämän tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, Barman vetää yhteen.
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin GSD Nordic Oy:n tuottamassa Energiaratkaisut-asiantuntijajulkaisussa, joka ilmestyi Tekniikka&Talous -lehden kampanjaliitteenä 18.10.2024. Kampanja jaellaan lisäksi fyysisesti Energiamessut-tapahtumassa 22.–24.10.2024.
Tule tutustumaan KLINGER Finlandin ratkaisuihin Energia 2024 -tapahtuman osastolle A522. Samalla osastolla pääset tutustumaan myös KLINGER Finlandin tytäryhtiöön ECONOSTOon, joka on venttiilien ja säätimien asiantuntijayritys.